Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Projekti HKB
Odaberite  
Digitalizirana baština O Digitaliziranoj baštini Pregledavanje Pretraživanje Pomoć Korištenje građe Linkovi
Projekti digitalizacije građe NSK koji se provode u okviru projekta "Hrvatska kulturna baština"

2008.U okviru projekta „Hrvatska kulturna baština“ provode se dva projekta digitalizacije:

Projekt „Stare hrvatske novine“, voditeljica Jasenka Zajec
Projekt obuhvaća izradu sustava i portala za stare hrvatske novine - vrijednog i fizički ugroženog dijela hrvatske kulturne i povijesne baštine. Projekt ima za cilj uspostavu kooperativno izgrađene baze digitaliziranih hrvatskih novina te portala koji bi služio kao središnje mjesto za pristup podacima i digitaliziranoj građi. Okupljanjem podataka i građe, portal bi obnašao funkciju skupnog kataloga digitaliziranih starih hrvatskih novina kao i novina koje su u procesu ili planu digitalizacije. Izgradnjom zajedničkog portala za digitalizirane novine izbjeglo bi se ponavljanje troškova razvoja različitih alata iste namjene u baštinskim ustanovama te ukupno potaknuli i pospješili programi digitalizacije, ali i zaštite ostalih vrsta starih periodičkih publikacija.

Pilot projekt portala starijih hrvatskih humanističkih časopisa, voditeljica dr. sc. Maja Jokić 
Ideja da se sadržaji najstarijih hrvatskih humanističkih časopisa učine što dostupnijima našoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti kao i relevantnoj europskoj i svjetskoj javnosti, ovim pilot projektom mogla bi se početi ostvarivati. Tehnološka i softverska rješenja koja se nude ovim projektom, s jedne strane zaštitila bi i očuvala najstarije hrvatske časopise od propadanja, a s druge strane učinila bi njihove sadržaje maksimalno dostupnima stvarnim i potencijalnim korisnicima, što za sada nije slučaj. Projekt je zamišljen kao pilot verzija jer bi se radio na relativno malom ali reprezentativnom broju časopisa (osam) u ograničenom razdoblju, s ciljem da se osmisli, razradi i primijeni softversko rješenje digitalizacije, pretraživosti i dostupnosti cjelovitih tekstova članaka i priloga.
Kako je to prvi projekt ove vrste u našoj zemlji, a i na svjetskoj razini knjižnice do sada nisu radile veći broj sličnih projekata, njegova realizacija mogla bi poslužiti kao model za srodne projekte, odnosno za sustavnu digitalizaciju hrvatskih časopisa u tiskanom obliku.

 

2007.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske financiralo je provedbu projekta Digitalizacije najstarije i najvrednije hrvatske rukopisne građe pohranjene u srodnim inozemnim ustanovama, voditelj projekta mr. sc. Ivan Kosić.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je 2005. godine započela projekt sustavne digitalizacije najstarije i najvrednije hrvatske rukopisne građe pohranjene u srodnim inozemnim ustanovama, kako sa svrhom zaštite tako i sa svrhom lakše dostupnosti korisnicima.

Tijekom 2007. godine digitalizirano je šest kodeksa, a digitaliziranje su obavile ustanove u kojima je navedena građa i pohranjena.

1. Pariška pjesmarica (XVI. st., 200 ff, pergament, glag., 17 x 11 cm) - Code slave 11, Bibliothèque nationale de France

2. Hvalov zbornik (1404., 359 ff, pergament, ćir., 17 x 11 cm) - B. U. B. ms 3575B, Biblioteca Universitaria Bologna

3. Ćasoslov opatice Čike ( Zadar, XI. st., 154 ff, pergament, benevent., 13,5 x 10 cm) - MS Canon. Liturg. 277, Bodleian Library Oxford

4. Većenegin evnđelistar ( Zadar, o. 1096., 199 ff, pergament, benevent. 28,5 x 16 cm) - MS Canon. Liturg. 61, Bodleian Library Oxford

5. Berlinski misal (1402., 218 ff, pergament, glag., 31,5 x 21,5 cm) - Ms. Ham. 444, Staatsbibliothek zu Berlin

6. Beramski missal (XV. ST. 245 ff, pergament, glag.) - II C 162a/2, Narodna in univerzitetna knjižnica u Ljubljani

 

 

 

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111