Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Stara knjiga > Misal > Pismo
Digitalna zbirka starih knjiga Misal Djela Marka Marulića Djela Fausta Vrančića Djela Ivana Gundulića Skladanja Hanibala Lucića Vazetje Sigeta grada Brne Karnarutića Djela Ivana Česmičkog Djela Bartola Kašića Djela Markantuna de Dominisa Djela Ivana Lučića Djela Pavla Rittera-Vitezovića Djela Đure Baglivija Djela Matije Antuna Relkovića Djela Ljudevita Gaja Djela iz Knjižnice obitelji Zrinski
Pismo Misala

 
 
 

Misal po zakonu rimskoga dvora tiskan je slovima uglate glagoljice.

Glagoljica je pismo srednjovjekovne Hrvatske prisutno od 9. ili 10. stoljeća, a najstariji sačuvani tekstovi datiraju iz 11. stoljeća. Glagoljaštvo se najprije razvilo u dalmatinskim gradovima koji su bili pod bizantskom vlasti, a kasnije se proširilo na kvarnerske otoke, Istru, Dalmaciju, Liku, Krbavu, Pokuplje i Pounje.

Hrvatska "uglata" glagoljica razvila se iz starije, "oble" glagoljice, a često se naziva i "ustavnom glagoljicom" radi uspravnih, odvojenih slova radi čega predstavlja svečano pismo, prikladno za liturgijske kodekse. 

Misal se smatra tipografski sjajno izvedenim djelom - od nacrta za slova, lijevanja slovnih znakova do slaganja i otiskivanja na papir. Izveden je u dvobojnom tisku bez većih tiskarskih pogrešaka što dokazuje da je krug koji je to djelo ostvario bio intelektualno iznimno sposoban i filološki odlično spreman.

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111