Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Pregledavanje > Plakati Borisa Bućana > O autoru
Digitalna zbirka Grafičke zbirke NSK Stari majstori Crteži 19. i 20. st. Grafike 19. i 20. st. Plakati Borisa Bućana Građa iz razdoblja secesije
Boris Bućan

Boris Bućan, Šibenik, 1995.
Autor fotografije Ante Baranić.
 

Rođen je u Zagrebu 1947., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1972. u klasi Raula Goldonija. Bavi se različitim likovnim disciplinama, a posebice grafičkim oblikovanjem od 1970., od kada i samostalno izlaže u najreprezentativnijim galerijama Hrvatske i svijeta (1984. godine izlagao na Venecijanskom bijenalu kao jedini predstavnik bivše države). Dobitnik je brojnih vrijednih nagrada za dizajn i nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskoga društva.
Među mnogobrojnim nagradama vrijedi istaknuti 1. nagradu za plakat predstave Anđeo na mom ramenu Dramskoga kazališta Gavella (1999.) na Međunarodnom bijenalu kazališnoga plakata u poljskom gradu Rzeszowu. Njegov rad odabran je između 481 plakata iz cijeloga svijeta, a odlikuje ga blaga, profinjena erotičnost koja je osvojila žiri. Nagrađivan je i na međunarodnom Bijenalu u Sao Paulu (1990.), na Međunarodnom trijenalu plakata u Trnavi (1995.) i dr.
Autentičnost likovnih rješenja svrstala je autora u vrh hrvatskoga grafičkog oblikovanja te pridonijela njegovu ugledu u svijetu.

   

Intervencije u slici grada

Autor se pojavljuje na likovnoj sceni sedamdesetih godina 20. st. izvodeći intervencije u prostoru grada – bojenjem pločnika u plavo u Varšavskoj ulici u Zagrebu te izlazeći u prostor dvorišta iza Galerije Studenskoga centra radom nazvanim Pikturalna petlja. Intervencije u tkivu grada nastavlja i kada se počinje baviti grafičkim oblikovanjem, izradom plakata za Galeriju Studentskog centra, Teatar &TD, Dramsko kazalište Gavella te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Splitu ispitujući granice medija i sintakse. Velike dimenzije plakata (2 x 2 m, otisnuti na šest listova koji međusobno spojeni čine cjelinu) novina je koju uvodi u izradi plakata te tako mijenja sliku grada 1970-ih i 1980-ih godina. Namećući se prolaznicima svojom veličinom, s gradskih zidova i nadvožnjaka plakati pozivaju u kazališta, na koncerte i druga kulturna zbivanja. Iznimnu dizajnersku inteligenciju prepoznale su tada skoro sve kazališne kuće i galerije koje naručuju plakate za predstave, opere i operete, balete, glazbenoscenske nastupe, koncerte i izložbe, a njima su se ubrzo pridružile banke i sportski klubovi.

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111