Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Pregledavanje > Vrbnički statut > Pergamena
Digitalna zbirka Grafičke zbirke NSK Stari majstori Crteži 19. i 20. st. Grafike 19. i 20. st. Plakati Borisa Bućana Građa iz razdoblja secesije
Što je pergamena?

Pergamena je pisaći materijal izrađen od kože životinja, najčešće ovce i koze, koji se koristio prije uporabe papira. Postupak izrade pergamene preradom kože usavršen je u helenističko doba, verojatno u gradu Pergamu.

Najstariji tekst napisan na koži pronađen je u Egiptu, a potječe iz 15. stoljeća pr.n.e. Upotreba kože kao pisaćeg materijala širila se sa Srednjeg istoka prema Sredozemlju, a često je u uporabi kod Židova, koji su na koži, a kasnije na pergameni, pisali svoje svete knjige.

Uz pergamenu je povezana i afirmacija novog oblika knjige - kodeksa, umjesto ranijeg svitka koji se javljao i na papirusu i pergameni. Pergamena je kao novi pisaći materijal omogućila ilustratorima ukrašavanje rukopisa inicijalima, slikama, tankim zlatnim listovima. Uz mukotrpni posao prepisivanja rukopisa u skriptorijima, pisari su ponekad na marginama rukopisa bilježili i svoje komentare.

Razvojem tiskarske industrije papir je u potpunosti potisnuo pergamenu jer je pogodniji za tiskanje i, svakako, jeftiniji materijal. 

Rukopisi u Digitaliziranoj baštini napisani na pergameni: Vinodolski zakon, Vrbnički statut.
  

Lit.: Stipčević, Aleksandar. Povijest knjige. Zagreb : Nakladni zavod matice Hrvatske, 1985. 

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111