Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Pregledavanje > Hrvatske slikovnice i knjige za djecu > NSK i ICDL
Digitalna zbirka Grafičke zbirke NSK Stari majstori Crteži 19. i 20. st. Grafike 19. i 20. st. Plakati Borisa Bućana Građa iz razdoblja secesije
Nacionalna i sveučilišna knjižnica i ICDL

Nacionalna i sveučilišna knjižnica odazvala se pozivu na suradnju u projektu izgradnje Međunarodne dječje digitalne knjižnice radi promicanja hrvatske dječje knjige, jezika i kulture u svijetu.

Zadatak provedbe projekta dobio je Hrvatski zavod za knjižničarstvo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je osnovano Povjerenstvo za izbor knjiga za dječju digitalnu knjižnicu u sastavu:
Jadranka Slobođanac, savjetnica za narodne knjižnice u NSK, voditeljica projekta za Hrvatsku
Veronika Čelić-Tica, savjetnica za školske knjižnice u NSK
Ranka Javor, voditeljica Centra za dječju knjigu, Knjižnice Grada Zagreba
Nataša Dragojević, knjižničar u Odjelu za nabavu knjiga, NSK   

U prvoj fazi projekta odabrano je 17 naslova hrvatskih autora, od kojih je, zbog ograničenja autorskih prava, poslano tek 8 naslova (uključujući i prijevode) hrvatske dječje književnosti koji predstavljaju nacionalnu kulturnu baštinu, što je jedan od osnovnih kriterija za izbor knjiga u okviru ovog međunarodnog projekta. Hrvatska je tako među prvima u svijetu odgovorila na poziv za suradnju i poslala izabrane knjige i slikovnice na digitalizaciju.             

Dosad je ukupno digitalizirano 15 naslova na hrvatskom jeziku, od kojih četiri stare slikovnice iz fonda NSK (19. stoljeće), te prijevodi nekoliko slikovnica na engleski i japanski.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica nastavlja suradnju na projektu izborom za digitalizaciju novih naslova knjiga hrvatskih autora za djecu, kao i promidžbom projekta među hrvatskim knjižničarima, izdavačima i autorima te istraživačkim projektima o korištenju digitalizirane dječje građe.

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111