Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Pregledavanje > Stari majstori > Klović
Digitalna zbirka Grafičke zbirke NSK Stari majstori Crteži 19. i 20. st. Grafike 19. i 20. st. Plakati Borisa Bućana Građa iz razdoblja secesije
Julije Klović


El Greco, Portret Julija Klovića,
oko 1570.-1571. godine, detalj. Napulj, Museo e Gallerie Nazionali di Capodimonte

Juraj Julije Klović Hrvat (Georgius Julius Croata), hrvatski minijaturist (Grižane, 1498.- Rim, 5. I. 1578). Smatra se da je godine 1516. došao u Veneciju. U Rimu upoznaje Julia Romana koji mu postaje učitelj. Nakon trogodišnjeg boravka u Madžarskoj gdje radi za kralja Ljudevita II., vraća se u Rim i radi za Lorenza Compeggia.
Godine 1546. Klović dovršava svoje remek-djelo Officium Virginis za kardinala Alessandra Farnesea (New York, Pierpont Morgan Library) u kojem se nalazi 28 minijatura s prizorima iz Starog i Novog zavjeta, dvije minijature iz liturgijske tematike i bogata dekoracija margina i okvira.
Grafička zbirka posjeduje 2 Klovićeva crteža, Madonna del Silenzio i Uskrsnuće. Prvi je izveden prema istoimenom Mishelangelovu originalu koji je pripadao skupini crteža koje je Michelangelo priredio za svoju prijateljicu makizu Vittoriju Collonu. Michelagelov crtež izveden je u istoj tehnici kao i Klovićeva kopija. Sadržaj mu je slojevit, pun simbolike s naglašenim konteplativnim značenjem povezanim s misterijem Isusove muke.
Crtež Uskrsnuća koji se također pripisuje Kloviću, ima neospornu sličnost s bakrorezom Uskrsnuća što ga je u Rimu oko 1569. izveo Cornelis Cort.

Digitalizirana djela: 

[Bogorodica s usnulim Isusom, Svetim Josipom i Ivanom Krstiteljem] bibliografski zapis
[Uskrsnuće]bibliografski zapis

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111