Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Pregledavanje > Stare karte Hrvatske > Uvod
Digitalna zbirka Grafičke zbirke NSK Stari majstori Crteži 19. i 20. st. Grafike 19. i 20. st. Plakati Borisa Bućana Građa iz razdoblja secesije
Stare karte Hrvatske

Zemljopisna je karta nastala kao rezultat praktične potrebe čovjeka da nariše i imenuje prostor kojim se kreće i u kojem živi. Od prvih jednostavnih crteža za snalaženje u prostoru izrada je karata i atlasa kroz povijest dobila i umjetničku, znanstvenu, nakladničku i računalnu dimenziju. Stare karte i atlasi privlače i danas svojom ljepotom i služe kao vrijedan izvor podataka o prikazu Zemljine površine pri čemu se ističu djela vrhunskih kartografa 16., 17. i 18. stoljeća. Sačuvani zemljovidi i atlasi tog razdoblja dokaz su znanja i svijesti o prostoru u kojem su živjeli kartografi, ali i zanatske spretnosti drvorezaca i bakrorezaca te u velikom broju slučajeva i njihove iznimne umjetničke nadarenosti.

Zbirka zemljopisnih karata i atlasa NSK posjeduje vrijedna djela iz tzv. zlatne epohe atlasa koja obuhvaća kraj 16. i 17. stoljeće. Karte tog razdoblja izrađene tehnikama drvoreza i bakroreza iznimne su ljepote. Gotovo svaka od njih predstavlja vrhunsko djelo najboljih tiskarskih kuća toga razdoblja.

Predstavljanjem digitalnih reprodukcija karata iz 16., 17. i 18 st. Zbirka zemljopisnih karata i atlasa nudi pogled u najvredniji dio svog fonda. Na stranicama najstarijih atlasa prikazan je i geografski prostor Hrvatske i susjednih zemalja.

 

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111