Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Zemljopisne karte  > Karta Papinske države Ruđera Boškovića > Uvod
Digitalna zbirka karata i planova Stare karte Hrvatske Planovi hrvatskih gradova Geološke karte Dragutina Gorjanovića-Krambergera Karta Papinske države Ruđera Boškovića
Kartografsko-geodetski rad Ruđera Boškovića

 

Ruđer Bošković (Dubrovnik, 18. svibnja 1711. – Milano, 13. veljače 1787.)

Svoj kartografsko-geodetski rad i istraživanje, Bošković je započeo u razdoblju od 1750. do 1752. Tada je po nalogu pape Benedikta XIV. bio zadužen da uzduž meridijana Rim – Rimini u Papinskoj Državi obavi astronomsko i geografsko putovanje te geodetsko mjerenje. Boškovićev suradnik u tom istraživanju bio je isusovac, matematičar, astronom i kartograf Christophe Maire.Rezultati toga istraživanja objavljeni su 1755. u znanstvenom izvješću pod naslovom De litteraria expeditione per Pontificiam ditionem (O znanstvenom istraživanju po Papinskoj Državi). Priložena tom izvješću, na tri lista otisnuta je karta u bakrorezu pod naslovom Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico (Nova geografska karta Crkvene Države).

   

To je bila karta Papinske Države, koju je prema zajedničkim podacima Ruđera Josipa Boškovića i talijanskog kartografa i nakladnika Paola Santinija izradio Christopher Maire. Godine 1770. rezultati navedene geodetske izmjere objavljeni su i u francuskom prijevodu pod naslovom Voyage astronomique et geographique, dans l’État de l’Église (Astronomsko i geografsko putovanje Crkvenom Državom) u kojem je objavljena karta pod naslovom Carte de l’État de l’Église (Karta Crkvene Države).

Kartu Crkvene Države, posjeduje i Nacionalna knjižnica Marciana u Veneciji, u više izdanja. Uz spomenuto izdanje, tamo čuvaju i izdanje te karte iz djela Atlas universel, Deuxième partie, a bibliografski zapis i digitalizirane kopije mogu se naći na kartografskim mrežnim stranicama GeoWeb, Nacionalne knjižnice Marciana u Veneciji. Na izvanrednom mrežnom portalu talijanskih knjižnica Internet Culturale, pretraživanjem digitaliziranih zbirki moguće je vidjeti digitalizirane kopije karte Crkvene Države Boškovića i Santinija, ali i one koja joj je prethodila, a izrađena je u suradnji s Christopherom Maireom 1755. Nacionalna knjižnica u Parizu u svojoj kartografskoj zbirci čuva nekoliko kartografskih djela Ruđera Josipa Boškovića.

Jedno od izdanja karte Nuova carta geografica dello StatoEcclesiastico čuva se kao dio Zbirke d’Anville. Karte je moguće pregledavati u okviru pozamašne digitalizirane zbirke francuske Nacionalne knjižnice Gallica, koja broji više od milijun i pol digitaliziranih dokumenata. Kartografska zbirka Britanske knjižnice čuva u svom bogatom kartografskom fondu izdanja Karte Crkvene Države Boškovića i Santinija iz 1776., te rimsko izdanje Karte Papinske Države iz 1745(?) Boškovića i Mairea.


© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111