Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Stara knjiga > Djela Markantuna de Dominisa > Uvod
Digitalna zbirka starih knjiga Misal Djela Marka Marulića Djela Fausta Vrančića Djela Ivana Gundulića Skladanja Hanibala Lucića Vazetje Sigeta grada Brne Karnarutića Djela Ivana Česmičkog Djela Bartola Kašića Djela Markantuna de Dominisa Djela Ivana Lučića Djela Pavla Rittera-Vitezovića Djela Đure Baglivija Djela Matije Antuna Relkovića Djela Ljudevita Gaja Djela iz Knjižnice obitelji Zrinski
Djela Markantuna de Dominisa
Markantun de Dominis  

Markantun de Dominis (1560.–1624.), teolog i znanstvenik, senjski i splitski nadbiskup, došao je u sukob s kaptolom i domaćim plemstvom, ali i s papom jer je podupirao Mletačku Republiku u sukobu s Rimom. Odrekavši se nadbiskupije, otišao je u London i ondje započeo objavljivati svoje glavno djelo De republica ecclesiastica libri X (Deset knjiga o crkvenoj državi) i neka manja djela u kojima kritizira papinstvo. Njegova se nada da će doći do zbližavanja Anglikanske i Katoličke crkve nije ispunila, a on je postao nepoželjnim u Engleskoj. Kada je izabran za papu Grgur XV., koji mu je bio sklon, de Dominis se vratio u Rim, napisao opoziv svojih ideja i prihvatio katoličko vjerovanje.
Novi papa Urban VIII. ipak je naredio istragu i de Dominis je dospio u tamnicu te u njoj umro. Njegovo tijelo i spisi bili su javno spaljeni na Cvjetnom trgu (Campo di Fiori). U novije doba njegovo je djelo doživjelo pozitivnu ocjenu crkvenih povjesničara, posebice njegovo zauzimanje da se crkva ne miješa u svjetovne poslove i politiku. Njegov poziv na izvorno kršćanstvo danas je teolozima neupitan. Zauzimao se za sjedinjenje svih kršćana. Napisao je mnogobrojne knjige iz filozofije i prirodnih znanosti.

Lit.: 350-godišnjica djela ”De Republica ecclesiastica” Marka Antonija de Dominisa. Encyclopaedia moderna, II(1967), br. 5-6, str. 84–144; Ivan Golub, Marko Antun de Dominis i Juraj Augustin Križanić teolozi pomirenja i preteče Koncila. Bogoslovska smotra, LXV(1995), br. 2, str. 189-195.

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111