Nacionalna sveučilišna knjižnica
Tražilica
Naslovnica > Digitalizirana baština > Stara knjiga > Djela Ivana Česmičkog > Uvod
Digitalna zbirka starih knjiga Misal Djela Marka Marulića Djela Fausta Vrančića Djela Ivana Gundulića Skladanja Hanibala Lucića Vazetje Sigeta grada Brne Karnarutića Djela Ivana Česmičkog Djela Bartola Kašića Djela Markantuna de Dominisa Djela Ivana Lučića Djela Pavla Rittera-Vitezovića Djela Đure Baglivija Djela Matije Antuna Relkovića Djela Ljudevita Gaja Djela iz Knjižnice obitelji Zrinski
Jan Panonije - Ivan Česmički (1434.–1472.)

 

 

 

Jan Panonije, u starijoj literaturi poznat kao Ivan Česmički (1434.–1472.), humanist, diplomat i pjesnik, školovao se u Ferrari kod Guarina Guarinija, zatim u Padovi. Imenovan je pečuškim biskupom, ali je najviše boravio na dvoru hrvatsko-ugarskoga kralja Matijaša Korvina i pratio ga na vojnim pohodima te odlazio u diplomatska izaslanstva. Zajedno s ujakom Ivanom Vitezom i zagrebačkim biskupom Osvaldom Thuzom organizirao je urotu protiv kralja, a kada je ona otkrivena, Jan u bijegu prema Veneciji umire na Medvedgradu te biva pokopan u Remetama. Kralj Matijaš Korvin naredio je da se njegovo mrtvo tijelo prenese u pečušku biskupsku crkvu.
Napisao je mnoge epigrame i elegije od kojih se ističu U smrt majke Barbare i Svojoj duši. Prevodio je s grčkog na latinski. Među panegiricima dva su najpoznatija – jedan je posvetio svojem učitelju Guarinu, drugi meceni, mletačkomu prijatelju Antoniju Marcelu. Djela su mu često tiskana i drži se najvećim pjesnikom europskoga humanizma.

 

Lit.: 100 u 1000 : najznamenitije hrvatske knjige u proteklom tisućljeću / [autori izložbe i tekstova Mirko Tomasović, Žarko dadić, Srećko Lipovčan]. – Zagreb : Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 2000.

© Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 2005. Sva prava pridržana. | Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550, 10000 Zagreb.HRVATSKA | Tel. ++ 385 1 616-4111